Uczestnicy zobaczą jak prawidłowo oczyścić polędwicę, poznają podstawowe stopnie wysmażenia (rare, medium, well done), proces karmelizacji mięsa, różnice między mieleniem a siekaniem tatara oraz zdobędą wiedzę o poszczególnych elementach wołowych (polędwica, rostbef, antrykot). Dania będą uzupełnione ciekawymi, samodzielnie przygotowanymi dodatkami.
Na warsztatach wspólnie wykonamy:
- Tatar siekany z polędwicy wołowej z konfitowanym żółtkiem i oliwą szczypiorkową
- Tatar mielony z rostbefu z ogórkiem i szalotką
- Smażoną polędwicę wołową z solą Maldon, oliwą truflową oraz chipsami z jarmużu i pieczarek
- Aromatyzowany szpik wołowy
- Stek z antrykotu z pieczonymi batatami, majonezem, aksamitnym kremem selerowym
Paweł Zasławski – mimo młodego wieku ma już na swoim koncie spore doświadczenie gastronomiczne. Pracował w najlepszych poznańskich restauracjach. Przez dwa lata był zastępcą w restauracji Muga. Przez ponad rok, jako szef kuchni, tworzył autorskie menu w restauracji Kuchnia i Strych w Obornikach, które doceniło grono krytyków żółtego przewodnika Gault&Millau. W międzyczasie zdobył tytuł Kucharz Odkrycie Roku 2015 w plebiscycie magazynu Kuchnia, w którym do niedawna publikował autorskie felietony. Aktualnie kieruje kuchnią w restauracji Monka w Toruniu.
Zapisy na warsztaty i więcej informacji:
Data:
niedziela, 12.05.2019, 10:00
Wykonawca / Organizator:
Akademia Kulinarna SPOT. to EAT.
Lokalizacja:
SPOT.
ul. Dolna Wilda 87
61-501 Poznań
Bilety:
Cena - 190 PLN