15 minut plus to czas potrzebny na przygotowanie porządnego, bezmięsnego posiłku obiadowego. To „plus” to czas na ugotowanie ryżu, soczewicy czy kaszy. Dorzuciłabym do tego jeszcze pozmywanie i powkładanie naczyń do szafki. Ale poza tym… sama radość, smak i przyjemność z jedzenia, które sprzyja zdrowiu i środowisku.
Katarzyna Gubała autorka książek kulinarnych, koordynatorka ogólnopolskiej kampanii „Zostań wege na 30 dni” tłumaczy, że wystarczy 15 minut w kuchni, żeby zjeść zdrowy i zbilansowany posiłek wegański. W najnowszej książce „Wege w kwadrans” przekonuje, że kuchnia roślinna to prawdziwa frajda, szybka wegańska uczta i zbilansowana dieta w jednym.
Autorka, w najnowszym poradniku kulinarnym, umieszcza 125 szybkich przepisów. Do wykonania, zachwycających kolorystyką i smakiem, dań potrzebujemy warzyw, owoców, kaszy, ryżu, soczewicy, nasion, pestek, orzechów, przypraw, oleju i blendera. A potem to już twórcza kreacja, doświadczenie i wiedza z zakresu kolorowej gastronomii.
Katarzyna Gubała częstuje czytelnika także garścią potrzebnej i w przystępny sposób opracowanej wiedzy. Dowiadujemy się m.in. czy nać z rzodkiewki jest jadalna, jaki cukier jest najzdrowszy, czym zastąpić nabiał, jak uniknąć niedoborów i bilansować wegańską dietę?
„Wege w kwadrans” Katarzyny Gubały polecam tym, którzy nie lubią pichcić, a wchodzenie do małej, ciemnej kuchni traktują jak życiową konieczność. Zieleń warzyw i ziół rozświetli trochę ich codzienność, a krwistą czerwień wołowiny zamienią na karmazynowego kotleta z buraka.
tekst: Dorota Olearczyk
Tekst powstał dzięki uprzejmości Wydawnictwa Septem.