Daniel od kilku lat mieszka w Piesport w Środkowej Mozeli i jest zaangażowany w rozwój niemieckiej odnogi rodzinnego biznesu Niepoortów. W czasie degustacji oprócz komentarza do gamy rieslingów, uczestnicy mogą spodziewać się opowieści o historii rodziny, swoich związkach z Portugalią, Szwajcarią i Mozelą, winiarskich podróżach, a przede wszystkim o jego winiarskiej filozofii.
Zapisy na warsztaty i więcej informacji:
[contact-form-7 id=”19779″ title=”SPOT – Walentynki”]
FIO Wines – mozelska odnoga rodzinnego biznesu Niepoortów, współtworzona od 2016 roku razem z Philippem Ketternem z Weingut Lothar Kettern. Dirk Niepoort i Philipp poznali się podczas degustacji porto na Karaibach, a po kilku latach stworzyli projekt, w który zaangażowany jest teraz syn Dirka, Daniel. Ideą przewodnią, która doprowadziła do powstania FIO, było tworzenie klasycznych win mozelskich w oparciu o długie dojrzewanie, tradycyjne metody uprawy winorośli, z minimalnym wykorzystaniem siarki przy butelkowaniu, ale za to z naciskiem na pracę u podstaw w winnicy z najszlachetniejszym szczepem jakim jest riesling. Winogrona w FIO zbierane są ręcznie i pochodzą ze stromych zboczy legendarnej wioski Piesport w Środkowej Mozeli. Ich fermentacja odbywa się powoli i „spontanicznie” w dużych beczkach typu fuder (o pojemności 1000 litrów) i także w nich dojrzewa wino. Daniel, mimo młodego wieku (ma 26 lat), ma już sprecyzowaną filozofię winiarską i jest zadnia, że ważniejsze od analizy parametrów jest intuicja i zaufanie do własnego nosa. O swoim pierwszym roczniku win opowie osobiście.
Daniel Niepoort – urodzony w Portugalii i wychowany w Szwajcarii, syn jednego z najbardziej wpływowych winiarzy ostatnich lat, Dirka Niepoorta. Swoje najmłodsze lata spędził w samochodzie jeżdżąc z ojcem od winnicy do winnicy, z degustacji na degustację. Podczas gdy Portugalia zaszczepiła w nim miłość do natury i ukształtowała jego smaki, to Szwajcaria (w której wojsku spędził rok) nauczyła go systematyczności i dyscypliny. Jako nastolatek interesował się architekturą, ale miłość do wina i rodzinna tradycja popchnęły go w kierunku nauki o uprawie winorośli i produkcji wina. Uczył się pracując na całym świecie: od RPA (Intellego Wines i Craig Hawkings), Roussillon (Mattasa), Burgundię (Domaine Roulot), Jurę (J.F Ganevat), Toskanię (Riecine), po Argentynę (Zuccardi) i Australię (Mac Forbes). Od 2015 roku mieszka w Dolinie Mozeli, gdzie współtworzy projekt FIO Wines. Wkrótce zamierza wrócić do rodzinnej Portugalii, aby uczyć się u boku ojca i przejąć po nim rodzinny biznes Niepoort Vinhos.
Partner warsztatów: Taszka – Wine & Petiscos
Degustacja zapowiada Tygodnie Rieslinga: Niemiecki Instytut Wina
Po degustacji będzie można kupić wina FIO w cenach promocyjnych.
Data:
wtorek, 23.04.2019, 18:00
Wykonawca / Organizator:
Akademia Kulinarna SPOT. to EAT.
Lokalizacja:
SPOT.
ul. Dolna Wilda 87
61-501 Poznań
Bilety:
Cena - 90 PLN
Cena dla sommelierów - 60 PLN