Poznacie trunki od kilu producentów z Jerez (m.in. Bodega Valdespino) z selekcji warszawskiego El Catador, importera specjalizującego się w winach hiszpańskich. Degustację poprowadzi Adam Pawłowski Master Sommelier, który specjalizuje się w winach z Półwyspu Iberyjskiego.
Degustacji wszystkich stylów sherry będzie towarzyszył przystępny wykład, dzięki któremu będzie można poznać niuanse tej często niesłusznie niedocenianej kategorii wina.
Lista degustaowanych win:
- Equipo Navazos La Bota 77 Florpower MMXV
- Vinicola Hidalgo Manzanilla La Guita
- González Byass Tio Pepe En rama 2017
- Valdespino Fino Inocente
- Valdespino Amontillado Tio Diego
- Valdespino Palo Cortado Viejo C.P.
- Valdespino Oloroso Don Gonzalo VOS
- Valdespino Pedro Ximénez El Candado
Zapisy na warsztaty i więcej informacji:
Bodega Valdespino – oficjalnie rozpoczęła swoją działalność w 1875 roku. W 1883 roku stała się oficjalnym dostawcą sherry dla królów Hiszpanii oraz Szwecji. W 1999 roku Valdespino stała się częścią winnego, rodzinnego interesu Grupo Estevez. Bez wątpienia ciesząca się doskonałą reputacją w świecie producentów win z Jerez rodzina Estevez potrafiła udźwignąć ciężar związany z odpowiedzialnością za dobre imię historycznej winiarni. Wina z etykietą Valdespino (nie tylko sherry) należą do najlepszych w swoim gatunku. Krytycy z Wine Advocate (Robert Parker) przyznali niektórym z nich punktację ocierającą się o ideał: VORS Amontillado Coliseo (99 pkt./100 pkt), VORS Palo Cortado Cardenal (99 pkt), VORS Pedro Ximenez (98 pkt.), Moscatel Toneles (100 pkt.).
Adam Pawłowski – pierwszy Polak z tytułem Master Sommelierem, którym może się poszczycić zaledwie 239 osób na świecie i uznaje się go za najwyższy poziom kwalifikacji w dziedzinie wina. Szlify w branży zdobywał w restauracji Northcote (* Michelin), gdzie przez 6 lat, jako Head Sommelier zarządzał jedną z najlepszych kart win w Wielkiej Brytanii. Jest członkiem Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, Artisanem dla Atelier Ruinart, Academy of Food and Wine Service, Coteaux de Champenoise i Chaine de Rotisiers. Co roku sędziuje dla magazynu Decanter (Decanter Wine Awards) i w konkursie „Polskie korki”. Jest wykładowcą The Court of Master Sommeliers, uznanej za najbardziej prestiżową organizacją szkolącą adeptów sztuki sommelierskiej. Prowadzi w SPOT. kursy WSET. Jest felietonistą „Food Service”, gdzie w autorskiej kolumnie „Mam to w nosie” pisuje o tym, co w winie piszczy.
Partner warsztatów: El Catador
Po degustacji będzie można kupić sherry w cenach promocyjnych.
Data:
poniedziałek, 13.05.2019, 18:00
Wykonawca / Organizator:
SPOT.
Lokalizacja:
SPOT.
ul. Dolna Wilda 87
61-501 Poznań
Bilety:
Cena dla sommelierów - 60 PLN
Cena - 90 PLN