Degustację win tawny (także colheita) i vintage Dirka Niepoorta poprowadzi jego syn, Daniel Niepoort, który przygotowuje się do przejęcia rodzinnego biznesu. W czasie degustacji poznamy nie tylko historię porto, jego rodzaje i najlepsze połączenia kulinarne, ale także historię zaangażowania Niepoortów w rynek porto, która rozpoczęła się w połowie XIX wieku.
Zapisy na warsztaty i więcej informacji:
[contact-form-7 id=”19779″ title=”SPOT – Walentynki”]
Niepport Vinhos – historia związku rodu Niepoortów z porto sięga 1842 roku, kiedy to Franciscus Marius van der Niepoort wyruszył z rodzimej Holandii do Portugalii, aby stworzyć przedsiębiorstwo zajmujące się handlem wzmacnianymi winami z Doliny Douro, czyli porto. Rozwijało się ono aż do 1987 roku, gdy do rodzinnego biznesu dołączył Dirk Niepoort. Ojciec Daniela zdecydował się zmienić dotychczasowy model biznesowy i kupił pierwszą 25 ha winnicę w dolinie Douro. Konsekwencją tej decyzji były nie tylko przetasowania rodzinne, ale zmiany w całym przemyśle winiarskim, które uczyniły z Dirka legendę stojącą na czele winiarskiej awangardy i zmian jakościowych (Douro Boys). Dzięki swej determinacji i odwadze zdołał zbudować prawdziwe imperium winiarskie (m.in. Minho, Douro, Bairrada, Dão, Mozela), które powoli przechodzi w ręce szóstego pokolenia.
Daniel Niepoort – urodzony w Portugalii i wychowany w Szwajcarii, syn jednego z najbardziej wpływowych winiarzy ostatnich lat, Dirka Niepoorta. Swoje najmłodsze lata spędził w samochodzie jeżdżąc z ojcem od jednej winnicy do winnicy, z degustacji na degustację. Podczas gdy Portugalia zaszczepiła w nim miłość do natury i ukształtowała jego smaki, to Szwajcaria (w której wojsku spędził rok) nauczyła go systematyczności i dyscypliny. Jako nastolatek interesował się architekturą, ale miłość do wina i rodzinna tradycja popchnęły go w kierunku nauki o uprawie winorośli i produkcji wina. Uczył się pracując na całym świecie: od RPA (Intellego Wines i Craig Hawkings), Roussillon (Mattasa), Burgundię (Domaine Roulot), Jurę (J.F Ganevat), Toskanię (Riecine), po Argentynę (Zuccardi) i Australię (Mac Forbes). Od 2015 roku mieszka w Dolinie Mozeli, gdzie współtworzy projekt FIO Wines. Wkrótce zamierza wrócić do rodzinnej Portugalii, aby uczyć się u boku ojca i przejąć po nim rodzinny biznes Niepoort Vinhos.
Data:
środa, 24.04.2019, 18:00
Wykonawca / Organizator:
Akademia Kulinarna SPOT. to EAT.
Lokalizacja:
SPOT.
ul. Dolna Wilda 87
61-501 Poznań
Bilety:
Cena - 90 PLN