Na degustację zapraszamy przede wszystkim przedstawicieli branży gastronomicznej, ale mile widziani będą także winomani korzystający na co dzień z oferty SPOT.
Lista degustowanych win:
Trebbiolo 2017
Barbera della Stopa 2009
Macchiona 2010
Vigna del Volta 2009
Ageno 2012
Ageno 2013
Wstęp wolny po potwierdzeniu zgłoszenia:
[contact-form-7 id=”19779″ title=”SPOT – Walentynki”]
Elena Pantaleoni – jedna z najbardziej rozpoznawalnych postaci świata win naturalnych, na co dzień współpracuje z enologiem Giulio Armanim. W winnicy wykorzystują wyłącznie rdzenne drożdże, stosują długą macerację na skórkach, a siarkowanie ograniczają do niezbędnego minimum. Elena unika jakiejkolwiek klasyfikacji apelacyjnej (DOC), ponieważ jej przepisy nie idą w parze z priorytetami rzemieślniczej produkcji. La Stoppa produkuje w regionie Emilia-Romagna (okolice Piacenzy) ciekawe, ambitne wina naturalne z lokalnych szczepów. Pierwszym właścicielem winnicy był zamożny prawnik Gian-Marco Ageno. Zasadzone w 1920 roku krzewy z powodu filoksery musiały zostać przesadzone. W 1973 r. nieruchomość przejęła rodzina Pantaleoni. Elena rozpoczęła pracę w winnicy w 1991 roku. Miała zaledwie 26 lat, gdy objęła kierowanie firmą po śmierci ojca. W 1996 roku postanowiła wyeliminować chardonnay, sauvignon blanc, pinot noir, pinot gris oraz grechetto. Zamiast nich posadziła na glebach gliniastych barberę, bonardę i malvasię. Wina leżakuje w slawońskich botti i używanych beczkach francuskich. Wina czerwonych nie filtruje przed butelkowaniem. Winnice prowadzi metodami ekologicznymi (certyfikat Ente Suolo e Salute). Jest zdania, że wytwarzanie wina musi się łączyć ze zrozumieniem natury, odzwierciedlać naturalne predylekcje ziemi i jej lokalny charakter.
Data:
poniedziałek, 27.05.2019, 14:00
Wykonawca / Organizator:
Akademia Kulinarna SPOT. to EAT.
Lokalizacja:
SPOT.
ul. Dolna Wilda 87
61-501 Poznań
Bilety:
Wstęp wolny - wymagane zgłoszenie e-mail - 0 PLN