Zaawansowany kurs dla osób pracujących w branży winiarskiej i gastronomii oraz dla niezwiązanych z branżą miłośników wina. Kierowany do osób, które chcą pogłębić wiedzę winiarską. Kurs szczegółowo porusza tematykę uprawy winorośli i produkcji wina. Na kursie zdobędziesz umiejętności opisywania i oceny win pod kątem ich stylu i jakości. Po zdanym egzaminie otrzymasz certyfikat oraz pin WSET i będziesz mógł używać certyfikowanego loga WSET.
Czego się nauczysz:
Unit 1:
- podstaw produkcji wina: lokalizacja, uprawa, produkcja, dojrzewanie, butelkowanie
- wpływu powyższych czynników na charakterystykę kluczowych win: spokojnych, musujących, wzmacnianych
- jak aplikować zdobytą wiedzę w celu opisywania stylu wina i jego jakości
Unit 2:
- jak degustować wina, opisywać ich charakterystykę i oceniać ich jakość używając WSET Level 3 Systematic Approach to Tasting Wine® (SAT)
Realizacja kursu:
- na kursie zdegustujesz minimum 70 win
- otrzymasz książkę, ćwiczenia i dodatkowe materiały dydaktyczne
- dla kwalifikacji na tym poziomie zalecane są minimum 54 godziny nauki we własnym zakresie, w tym 32,5 godzin zajęć kursowych
- dodatkowo otrzymasz bezpłatnie egzemplarz książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”
Egzamin:
Unit 1 – test jednokrotnego wyboru (50 pytań) i arkusz 4 pytań wymagających odpowiedzi pisemnych w formie krótkiego eseju.
Unit 2 – ślepa degustacja dwóch win
Egzamin trwa 2,5 godziny i odbywa się w języku angielskim. Kandydaci, którzy zdobyli minimum 55% punktów otrzymają certyfikat ukończenia kursu.
Warunki uczestnictwa w kursie:
Zaleca się posiadanie WSET Level 2 Award in Wines and Spirits lub prezentowania wiedzy na podobnym poziomie. Uczestnik musi być w wieku uprawniającym go do konsumpcji alkoholu żeby wziąć udział w degustacji, natomiast nie wyklucza to jego z uczestnictwa w kursie.
Zapisy na warsztaty i więcej informacji:
Terminy:
7 maja (wtorek) godz. 9:00-16:00
13 maja (poniedziałek) zajęcia + egzamin godz. 9:00-16:00
Adam Pawłowski – pierwszy Polak z tytułem Master Sommelierem, którym może się poszczycić zaledwie 239 osób na świecie i uznaje się go za najwyższy poziom kwalifikacji w dziedzinie wina. Szlify w branży zdobywał w Northcote, restauracji odznaczonej gwiazdką w prestiżowym przewodniku Michelina. To właśnie tam, przez 6 lat, jako Head Sommelier zarządzał jedną z najlepszych kart win w Wielkiej Brytanii i dowodził grupą jednych z najbardziej utalentowanych sommelierów w kraju. Jest członkiem Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, Artisanem dla Atelier Ruinart, członkiem Academy of Food and Wine Service, Coteaux de Champenoise i Chaine de Rotisiers. Co roku sędziuje dla magazynu Decanter (Decanter Wine Awards) i w konkursie „Polskie korki”. Jest wykładowcą The Court of Master Sommeliers, uznanej za najbardziej prestiżową organizacją szkolącą adeptów sztuki sommelierskiej. Poza tym prowadzi warsztaty, szkolenia i seminaria na rozmaite tematy związane z branżą winiarską. Jest felietonistą „Food Service” – najlepszego polskiego magazynu dla profesjonalistów z branży HoReCA, gdzie w autorskiej kolumnie „Mam to w nosie” pisuje o tym, co w winie piszczy.
Data:
poniedziałek, 06.05.2019 - poniedziałek, 13.05.2019
Godzina 09:00
Wykonawca / Organizator:
Akademia Kulinarna SPOT. to EAT.
Lokalizacja:
SPOT.
ul. Dolna Wilda 87
61-501 Poznań
Bilety:
Cena - 3500 PLN