Nad biodynamicznym gospodarstwem, którego częścią jest winnica, czuwa Piotr, a Agnieszka opiekuje się zlokalizowaną nieopodal, w sąsiedztwie kościoła Michalitów winiarnią. Ich domeną jest winorośl szlachetna (m.n. charddonay i merlot) i wina jednoszczepowe.
W roczniku 2017 zdecydowali się na dwa kupaże (Seraf i Regis) i eksperymentują z rieslingiem z późnego (październikowego) zbioru. Wytwarzają także cydry ze starych odmian jabłek.
Lista degustowanych win:
Chardonnay 2018
Cuvee Seraf 2018
Cuvee Regis 2018
Merlot Rose 2018
Plus Riesling 2017
(w cenę wliczone są wszystkie degustowane wina oraz sery)
Zapisy na warsztaty i więcej informacji:
[contact-form-7 id=”19779″ title=”SPOT – Walentynki”]
Winnica Wieliczka – założone w 2013 roku 15 ha biodynamiczne gospodarstwo znajdujące się 3 km od Kopalni w Wieliczce, w którym oprócz krzewów winnej latorośli (1,5 ha), uprawiane są także rośliny oleiste i rośliny uprawne (m.in. len zwyczajny, gryka zwyczajna, gorczyca biała, koniczyna biała, słoneczniki), drzewa i krzewy owocowe (m.in. stare odmiany jabłek, gruszek, śliwek, wiśni i czereśni) oraz zioła, zarządzane z szacunkiem dla natury, bez wykorzystywania chemii stosowanej w rolnictwie konwencjonalnym.
W winnicy uprawia się jedynie odmiany winorośli szlachetne vitis vinifera (riesling, chardonnay, grüner veltliner, muscat, sauvignon blanc, merlot, cabernet sauvignon i pinot noir) i stawia się na wina jednoszczepowe. W roczniku 2017 powstały po raz pierwszy w historii winnicy – kupaże, których nazwy pochodzą od szybów kopalni w Wieliczce: Seraf (wydrążony w 1442 roku, dziś już nieaktywny) i Regis (najstarszy istniejący szyb kopalni, powstały na polecenie króla Kazimierza Wielkiego, dziś wciąż służący turystom). Oprócz win gospodarstwo wytwarza także cydry (wytrawne i półwytrawne), organizuje degustacje, zajęcia tematyczne oraz szkolenia.
Agnieszka Rousseau – enolożka z Diplôme National d’Œnologue najstarszej francuskiej uczelni winiarskiej – Uniwersytetu w Montpellier, z doświadczeniem prawie trzydziestu sezonów winiarskich na obu półkulach (Francja, Nowa Zelandia, Australia, Szwajcaria, Indie, Rosja, Rumunia i Polska);. autorka wielu artykułów w prasie specjalistycznej oraz pierwszej w historii książki po polsku o produkcji cydru (Cydr z polskich jabłek); współzałożycielka i vice przewodnicząca stowarzyszenia Women and Wines of the World oraz współorganizatorką konkursu w Monte Carlo (Monako); przewodnicząca jury międzynarodowego konkursu Femmes et Spiritueux du Monde; wykładowca Uniwersytetu Jagiellońskiego, ekspert współpracujący z KKŻ FAO/WHO w Polsce w zakresie zagadnień związanych z winem.
Piotr Jaskóła – absolwent Wydziału Leśnego Akademii Rolniczej w Krakowie, ekolog łączący wiedzę z intuicją, założyciel Śląskiego Stowarzyszenia Winiarzy i jego wieloletni prezes. To on odkrył wyjątkowe siedlisko Winnicy Wieliczka i uparł się, by założyć tam uprawę bez udziału chemicznych środków ochrony roślin.
Po degustacji będzie możliwość zakupu wybranych win oraz serów.
Wino będzie podawane w kieliszkach Schott Zwiesel, których wyłącznym dystrybutorem jest Tom-Gast.
Data:
środa, 10.04.2019, 18:00
Wykonawca / Organizator:
Akademia Kulinarna SPOT. to EAT.
Lokalizacja:
SPOT.
ul. Dolna Wilda 87
61-501 Poznań
Bilety:
Cena dla sommelierów - 60 PLN
Cena - 90 PLN