Przewodnikiem w tej winnej podróży są sami winiarze, a moderatorem Maciej Nowicki. Spotkania mają charakter niezobowiązującej rozmowy połączonej z degustacją win oraz potraw z danego regionu.
Korki z Polskich win vol. 1 Lech Mill z Domu Bliskowice opowiadał o Małopolskim Przełomie Wisły
Korki z Polskich win vol. 2 Łukasz Chrostowski z Winnicy Equus opowiadał winiarzach z Lubuskiego
Korki z Polskich win vol. 3 Rafał Wesołowski z Winnic Wzgórz Trzebnickich i sery z Wańczykówki
Korki z Polskich win vol. 4 Michał Pajdosz z Winnicy Jakubów oraz sery z Malinowej Zagrody
Korki z Polskich win vol. 5 Piotr Stopczyński oraz sery łomnickie z Koziej Łąki
Korki z Polskich win vol. 6 Zbigniew i Jacek Turnau z Winnicy Turnau oraz sery Państwa Szczupaków
Korki z Polskich win vol. 7 Barbara i Marcin Płochoccy z Winnicy Płochockich oraz sery Podłazy
Korki z Polskich win vol. 8 Piotr Jaskóła z Winnica Wieliczka oraz sery Państwa Maziejuków
Korki z polskich WIN vol.9: Winnica Moderna + Żar Wino Piotra Andruszko
Zapraszamy do SPOT. na spotkanie z twórcą Winnicy Moderna – Nestorem Kościańskim, który po wielu latach bycia bankowcem stał się winiarzem. Jego winiarski debiut w 2017 roku (rocznika 2016) był bardzo udany, co potwierdził kolejny rocznik. W SPOT. zadebiutuje rocznik 2018 – wszystkie wina będą miały swoją premierę. Wyjątkowo nie będą im towarzyszyły sery zagrodowe, ale „ognista” kuchnia Piotra Andruszko.
Winnica Moderna – założona w 2015 roku, 20 km od Wrocławia, w miejscowości Krakowiany na glebach lessowych Wzgórz Trzebnickich. Na dwóch parcelach (1,6 i 0,8 ha) uprawianych jest obecnie osiem odmian winorośli: cabernet cortis, chardonnay, johanniter, muscaris, riesling oraz rondo. W kwietniu tego roku kolejna parcela została obsadzona pinot noir i pinot gris. Nestor Kościański jest nie tylko miłośnikiem wina, ale także architektury, a szczególnie wrocławskiego modernizmu. Jest on obecny nie tylko na etykietach jego win, ale także ma wpływ na podejście do wytwarzania wina. Słynna fraza Ludwiga van der Rohe „less is more” w jego przypadku oznacza minimalną ingerencję, ręczny zbiór owoców i ich selekcję oraz pełne zaangażowanie na każdym etapie powstawania wina.
Lista degustowanych win (i piwa!):
1. Browar Widawa „Le polonais c’t’une joke” Silesian Grape Ale
2. Johanniter 2018
3. Johanniter 2018 późny zbiór
4. Chardonnay 2018
5. Chardonnay 2018 sur lie
6. Cabernet Cortis 2017
Lista degustowanych dań:
1. Seler naciowy / pieczarka / kiszony dereń / palona pomarańcza / parmezan
2. Łosoś / grillowany koper włoski / aioli z kiszonego czosnku / chleb żytni
3. Antrykot wołowy / masło tymiankowe / grillowana chałka z daktylami i rukolą
Le polonais c’t’une joke w slangu z Quebec znaczy tyle co „język polski to fraszka”, ale także „język polski to wariactwo. Do takiego wniosku po intensywnym kursie języka polskiego podczas swojej ostatniej wizyty doszli Eloi i Dominic z Brasserie Dunham. Taką też nazwę otrzymało piwo, które wówczas powstało w Browarze Widawa. Z inspiracji Nestora Kościańskiego do jego produkcji został użyty moszcz winny johannitera z późnego zbioru. Po fermentacji piwo powędrowało do beczek po chardonnay.
Zapisy na warsztaty i więcej informacji:
Nestor Kościański – po dwóch dekadach kariery w bankowości zamienił „sport” zespołowy na bardziej indywidualny i oddał się w pełni pracy w winnicy i w winiarni. Co nie przeszkodzą mu aktywnie działać w Stowarzyszeniu Winnice Dolnośląskie. Uwielbia architekturę modernistyczną, zwłaszcza wrocławską. Etykiety, ale też i sama nazwa winnicy to potwierdzają.
Piotr Andruszko – szef kuchni zafascynowany możliwościami ognia. Pracując w restauracjach, mimo ogromnej satysfakcji ze swojej pracy, czuł, że nie do końca jest to jego miejsce. Dziś już wie, że nie mogą go ograniczać cztery ściany, bo ceni sobie swobodę i przestrzeń, jaką daje mu gotowanie na łonie natury. Nieprzewidywalność pogody (wiatr, temperatura, wilgotność itd.) oraz różne warunki (palenisko, rodzaj drewna itd.) dają mu dodatkowy zastrzyk adrenaliny. Cieszy go to, że za każdym razem ogień w kuchni zachowuje się inaczej, co ma także wpływ na to, jak będą smakowały dania.
Żar Wino – cykliczne wydarzenie łączące plenerową kuchnię (Piotr Andruszko) inspirowaną ogniem z winem z Dolnego Śląska (Marcin Kucharski / Winnica Agat, Nestor Kościański / Winnica Moderna).
Po degustacji będzie możliwość zakupu premierowych win w cenach producenta.
Data:
środa, 22.05.2019, 18:00
Wykonawca / Organizator:
Akademia Kulinarna SPOT. to EAT.
Lokalizacja:
SPOT.
ul. Dolna Wilda 87
61-501 Poznań
Bilety:
Cena dla sommelierów SSP - 60 PLN
Cena - 90 PLN